Roliga citat i vardagen:

Tjej, 14 år, får reda på att det krävs ca 180 poäng att ta sig in på restaurangskolan (gymnasieprogram).
- Va?? 180poäng, hur mycket är det?
- Ungefär G i alla ämnen och då ska fyra av dem vara VG.
- Åh, fy faan, vart ska jag få tag på fyra VG???

Roligt, prova på Blocket.se, sa jag!

Kille, 14 år, ska åka med klassen till Stockholm och Dramaten. Han får reda på att pjäsen de ska se heter Pygmalion. Nästa dag frågar han vad pjäsen hette.
- Var det Pinocchio vi skulle se?

Samma kille får samma dag vara med på en föreläsning om vad teatern är egentligen, vilka yrken som finns där och så vidare.
- Så, en SUFFLÖR, vad tror ni den personen gör?
- Sufflör? Är inte det en efterrätt??

Kom inte och säg att det inte är roligt att vara lärare!

Permalink Kommentarer (0) Trackbacks ()

Änglavakt

Kort recension av filmen Änglavakt:

Det är något visst med det franska språket. Något nästan magiskt. Och magi blir det i den här väldigt vackra, sorgsna men, får man nog säga, väldigt hoppfulla filmen med Michael Nyqvist (Ernst) och Izabella Scorupco (Cecilia) i huvudrollerna. Jag hade förväntat mig tårar, att jag skulle gråta för det hela var så sorgligt. Men filmen överraskade. Trots att parets son ramlar och slår sig så illa att han hamnar i koma, så gråter man inte! Det är inte det det handlar om på något sätt. När man går ut från biosalongen känner man det supertydliga budskapet och inte filmens handling. Handlingen får bara agera budbärare till det budskapet.

När den franske mannen Walter dyker upp mitt i allt elände är det för att hjälpa familjen. Först förstår man inte hur, vem är han? Varför pratar han franska? Men det hade absolut inte funkat med en... amerikan, eller spanjor, det var tvunget att vara en fransman, det förstår du när du ser filmen! När så Walter, nästan direkt, får Cecilia att tro på honom har han en svår uppgift framför sig, att övertyga Ernst att det finns något annat, något viktigt, att ta hand om innan sonen kan klara sig. Låter det konstigt? Ja, det var det, men budskapet är supertydligt: VÅGA TRO PÅ LIVET, PÅ KÄRLEKEN OCH PÅ GLÄDJEN! Nästintill religiöst, men jag köper det!

Permalink Kommentarer (1) Trackbacks ()

Bara så ni vet!

"Mammor, de sitter bara där nere i soffan och dricker vin och öl och pappor de sitter där uppe och äter choklad och tittar på byggprogram"

Dagens Love-citat.

Permalink Kommentarer (0) Trackbacks ()

Tusen palmer!

Nu äntligen är semestern fixad! Piuhh! Det var lite ångestladdat ett tag, vill jag lova!

Vi har länge pratat om att hyra grannens hus i Spanien men aldrig kommit till skott. Nu har vi bestämt oss för att göra det. Hela familjen, alla barn + "svärsonen" ska med, härligt! Vi satsar på två veckor när vi ändå åker eftersom det är förhållandevis billigt. Ryanair flyger oss snabbt, billigt men kanske inte så bekvämt till Alicante den 16 juli och sen... ja, hur blev det nu?

Grannen har ett hus och en lägenhet i Mil Palmeras, en timme söder om Alicante på den spanska solkusten. Huset ska de bo själva i och lägenheten är för liten för 5 personer. Deras kompisar från Alingsås tillfrågades, men de ska också ner samma tid! Typiskt! Boendet vi skulle få för ca 3000:- per vecka rann ut i sanden bokstavligt talat. Grannen bokade en annan lägenhet på samma ställe hos en spansk familj, för... håll i er nu... 930 euro i veckan! "Jaha" sa jag min dumma idiot och tänkte efter sen! Va fasen, det skulle ju bli 18 000 i bara boende! Ångesten kom krypande, stressen ökade, jag bannade mig själv för att vi valt att göra den här semestern - flyget var ju redan bokat, vi var tvungna att komma till Mil Palmeras! Annars hade vi kunnat välja vilken jävla charter som helst för de pengarna! Och hur kunde grannen tro att 18 000 helt plötsligt skulle vara okej??

Jag ringde grannen och sa att "nej, det här blir fööör dyrt, vi har inte råd, jag får fixa på annat sätt!" Jag letade annat boende på nätet i desperation, ringde blocket-försäljare i Spanien, bokade till slut ett lägenhetshotell i 11 nätter för 847 euro totalt - TOTALT!! Fattade ingenting! Men, men, boende till en betydligt billigare penning fick vi ju. Jäkla granne!

Gårdagskvällen kom och ett "tjo ho!" hördes i hallen - grannen! Efter en del prat om resan och vad vi hittat för boende kröp det fram att jag hade ju hört alldeles fel! Hon menade 930 euro för 14 dagar - TVÅ veckor!!

Här hade jag ringt, våndats, bokat och stressat - helt i onödan! Som tur var hade grannen INTE bokat av lägenheten som består av 3 rum och kök, tvättmaskin och balkong mot stranden! Viva Espana!!



Boende RÄTT nära SOLKUSTEN!!!

Permalink Kommentarer (0) Trackbacks ()

Ändå är det lite flyt...

... i det här företaget som heter FAMILJ!

Skatteåterbäring - check - massor av pengar - gulp!
Hanna ska sommarjobba i tre veckor - check - guud så skönt!
Spanienresan är i hamn - check - bokade boende i går!
ICA-korten har kommit - check - väntade på att få handla mat i nästan 1 månad...

Ja, vad ska jag klaga på...egentligen??

Skärpning!

Permalink Kommentarer (0) Trackbacks ()

40-åringar fååår gnälla...lite i alla fall!

Har fortfarande lite ångest över min höst. Vill egentligen BARA ta hand om mig själv, men det har jag ju inte råd med! Jag har ingenting att klaga på, jag ÄR tacksam att jag har ett jobb där jag får uppskattning. Det är inte det som är felet, om ni läst mitt förra inlägg. Jag klagar inte över det utan bristen på matchning när det gäller förväntningar.

Det här VILL jag göra i höst:

- gå teaterkurs - läääänge!
- jobba med olika framåtdrivande projekt på skolan
- skriva läromedel
- undervisa fyra av de åtta grupper jag blivit tilldelad
- jobba ganska mycket med revyn - både bakom och på scenen


Det här stämmer föga med bilden jag har just nu. Fullspäckat schema gör att jag får stressa till teaterkursen, att jag inte hinner jobba så mycket med revyn och att mitt skrivande får komma på undantag - inte kuuul!!

Om jag jobbar färre timmar på jobbet, kanske 80 % så får jag ju mindre i lön och har sämre förutsättningar att göra det där jag vill göra när jag inte jobbar så mycket, hänger ni med? Suck, det kommer att sluta med att jag tar jobbet rätt upp och ner, stressar för att hinna resten och så hamnar familjen på undantag, i stället för att de skulle få fördelar av att jag fick göra det jag vill. För då, förstår ni, skulle jag bli en bättre och gladare människa!

Jag är snart 40, jag får fan gnälla lite!

Ska älta detta ett tag till...

Permalink Kommentarer (3) Trackbacks ()

Slickar sår...

Straxt före påsk kom ett förslag på tjänstefördelning på jobbet. Jag har aldrig brytt mig om dem så mycket innan, jag tar det jag får och sen är det inget mer med det. Men nu har en del saker hopat sig, kan man säga, vilket föranledde att jag lämnade in ganska specifika önskningar för nästa läsår, något jag inte tidigare gjort. När så fördelningen kom fanns inget av det jag önskat med - kände mig arg, besviken och förorättad!

För att ta det från början så har jag varit lagledare för A-laget på skolan i tre år. När så förutsättningarna att driva fyra arbetslag förändrades så "försvann" mitt lag och medarbetarna spreds på de andra tre lagen. Jag hade då kvar min nedsättning i tjänst men inget att fyll tiden med. Två lagledare i ett lag är en för mycket. Så då gick jag hela hösten och mådde så där, kände mig inte nyttig, liksom. Hade ju massor av tid men kunde omöjligt fylla tiden med allt det andra jag skulle göra. Ett sådant dilemma skriker man inte ut högt på en skola där de flesta formligen kryper på sina knän för att få tiden att gå ihop!

Jag hade samtidigt rätt tufft hemma utan att gå in på detaljer. Inte i balans, alltså! Revyn kom som en räddning mitt i allt det mörka. När så den var slut sjönk ju allt ännu mer, för vad hade jag att fokusera på? Vad skulle utmana mig nu? Inget! Jag tog ett allvarligt prat med min chef om min framtid och fick då fylla min tid med projekt. Perfekt! Nåt nytt, nåt jag är bra på och så får jag jobba ensam, vilket passar mig bäst. Jag var väldigt kreativ! Gjorde massor av arbete! Tänkte i mitt stilla sinne också att detta är bra för min ställning på skolan, på min löneutveckling etc. Klart man tänker så!

Jag fick massor av beröm, både av chef och lagledare. Allt kändes toppen! Jag pratade med min chef om att detta skulle få mig att hitta kraft att fortsätta jobba i höst. Start och stopp - för känslan av att "jag bara skulle undervisa i all oändlighet" var odräglig! Han, chefen, tycket det var en bra idé. Då slapp jag kanske gå ner i tid till hösten dessutom, jag kunde ha projektarbete en dag i veckan, "min" dag. Fantastiskt! Då kunde jag söka den där teaterkursen i Stockholm som går på måndagskvällar, utveckla mig själv och mitt ego...

Jag var på väg mot ett nytt mål, jag skulle få nya arbetsuppgifter. Så kom då den här tjänstgöringsfördelningen. Där jag fått 8 (!) undervisningsgrupper varav 3 är nya sjuor. Tid för projekt blev 90 minuter i veckan... vad ska jag göra på den tiden, undrar man? Den kan ju knappast utökas vid behov eftersom jag får ett späckat schema ändå! Vad gäller den där teaterkursen så lär jag inte hinna med den heller om jag inte ska stressa ner till ett tåg efter sista lektionen, vilket förstör syftet totalt! Jag fattar anledningarna att det blir så här, det finns inga marginaler. Tar man bort en grupp från mig så får de eleverna ingen undervisning, så tajt är det!

Men det kändes som om mitt arbete under våren inte spelat någon roll, oavsett vad chefen säger, faktum kvarstår att det håll jag var på väg mot, den grind jag hade öppnat och var på väg att gå igenom stängdes rätt bryskt framför näsan på mig! Jag kastades tillbaka åt andra hållet i stället, så här såg min tjänst ut när jag började för 7 år sedan - massor av sjuor, språkvalsgrupper...sånt som dränerar energi och aldrig ger nåt tillbaka. Tufft när man ville ha lite lindrigare arbetsmiljö...

Så nu är jag här. Fortfarande känner jag mig lite luggsliten, lite tilltufsad och lite tillintetgjord. Jag tror inte jag orkar göra nåt vettigt om jag inte får tiden till det. Så mitt enda val är nu att gå ner i tjänst, förlora pengar men tjäna tid. Dock får man också tänka att ska jag vara ledig en dag i veckan ska ju allt det andra rymmas på de andra fyra dagarna! Vad som är bäst vet jag inte... ska slicka färdigt såren först, sätta på plåster och kanske, kanske orkar jag skaffa nytt mod att ta nya tag med "gamla" arbetsuppgifter!

Permalink Kommentarer (0) Trackbacks ()

Härlig påsk!!

Tänk att man kunde ha en härlig påsk utan massor av middagsbjudningar, mat och släktingar... jag älskar mina släktingar, det är inte det, men ibland behövs lediga dagar bara för familjen - fyra helt ograverade dagar där vi båda var lediga.

Vi ägnade oss åt trädgårdsskötsel, äggmålning, tv-tittning och ett besök på Naturhistoriska muséet i Stockholm som går till familjehistorien! Batterierna är laddade. Nu går jag in i påsklovet med kraft och inte som en urlakad trasa. Precis så ska det vara. Sen får man liksom skjuta det dåliga samvetet bakom sig och ta nya tag en annan helg, släktingarna ska få sitt också, jag lovar! Men inte denna påskhelg!


Love letar efter påskägget från påskharen.


Vi målar påskägg i solen på trappan, Filip och Love visar sina konsttalanger!


Stötte på den här besten i Stockholm... En Tyrannosaurus Rex minsann!


Love och jag på väg in i den sinnliga människokroppen, där man kunde testa syn, hörsel, reaktion, styrka och allt annat som kroppen kan!


Vi avslutade dagen på Friday's, grabbarna åt ribs och jag tog en jätteburgare - mumsigt!

Permalink Kommentarer (0) Trackbacks ()